20th July 2008, 04:12 PM
|
|
|
کاربر فعال 
1,204 بار در 469 پست از ایشان تشکر شده است
حالت من:
صعود به سطح بالا: 74%, 251 امتیاز مورد نیاز |
|
من ((اسپیره )) هستم !
من (( اسپیره )) هستم ! اسم : اسپیره است . در نور به من((شیرگا))گویند. عربى من((ملک المروج))یعنى سلطان مرتعها مى باشد، عده اى هم عربى مرا((لحیه التیس))یعنى ریش بز گفته اند، ولى ایننام در زبان عرب بت چند گیاه دیگر از جمله شنگت هم اطلاق مى شود. در زبان فرنگى نیزبه انواع من اسپره مى گویند. من از تیره گل سرخ بوده و چند نوع دارم که یک نوع آندر آذربایجان ارسباران ، قره داغ ، جنگلهاى حسن بگلو و مازندران مى روید. گیاه منعلفى به ارتفاع ده تا پنجاه سانتى متر و داراى ساقه زیرزمینى من است ، که رنگ آنقهوه اى و داراى طعمى گس و بى بو است و داراى چندین نوع عامل موثر دارویى است . ساقه زیرزمینى من قابض ، ضد اسهال ، مخصوصا ضد اسهال خونى است و بهترین داروى ضدشکم روش براى اشخاص سالمند است . براى ورم معده و جلوگیرى از پیدایش خون در ادرارتجویز مى شود و براى رفع استفراغهاى خونى ، بواسیر، نتیجه خوب داده است . جوشاندنآن براى معالجه گلودرد به صورت غرغره و شستشوى دهان با آب براى محکم شدن لثه ودندان مفید مى باشد. کمپرس * با جوشانده آن براى برطرف کردن خون مردگى و دردهاىنقرسى نافع مى باشد. مقدار خوراک آن به صورت جوشانده 25 در هزار یک قاشق سوپخورى بهفاصله بیست دقیقه براى رفع استفراغ خونى داده مى شود و در موارد دیگر، از دمکرده 25در هزار سه فنجان در شبانه روز نوشیده مى شود. گرد کوبیده ساقه زیرزمینى من براىساختن خمیردندانهاى طبى که جهت جلوگیرى از خونریزى لثه ها ساخته مى شود به کار مىرود. براى استعمال خارجى به صورت غرغره و مضمضه و کمپرس ، معمولا از جوشانده غلیظمن صد گرم در هزار استفاده مى نمایند. یک نوع دیگر من در مرز فوقانى جنگلهاى شمال وجنگلهاى ارسباران و ییلاقات نور و همچنین در همدان ، قم ، تفرش و دماوند، بطورخودرو مى روید و خواص آن شبیه نوع قبلى است .
زبان خوراکیها جلد سوم
نویسنده : دکتر غیاث الدین جزایرى
|